7. runde rapport: Tajikistan – Danmark

Efter Sovjetunionens sammenbrud blev der skabt en masse nye lande, og dagens modstander var netop sådan et nyt land – Tajikistan. Efter selvstændigheden i 1991 røg landet ud i en lang og blodig borgerkrig, som varede frem til 1997, men i dag er der heldigvis fred igen. Tajikistan er ca 3,5 gange så stort som Danmark, der bor ca. 8 mio mennesker, og ca. 90% af landet består af bjerge, hvor de højeste toppe når over 7000 m!

Og det er jo én af de fascinerende ting ved et Skak-OL, at man får lejlighed til at komme tæt på folk fra nationer, der ligger meget langt fra Dannevang, og som lever under meget andreledes vilkår.

På papiret var Danmark i dagens match favorit på alle brætter, men erfaringer siger, at man skal passe på med at drage den slags konklusioner alene baseret på ratingtal. Tajikistan stiller kun med fire spillere (dvs. ingen reserve), hvilket gjorde forberedelserne lidt nemmere. Til gengæld havde de fire spillere tilsammen vundet ca 100 ELO i de første 6 runder, så udgangspunktet var, at dette kunne blive en meget lige match, og det primære succeskriterie var at få 2½ point, og dermed vinde matchen.

Og det blev en tæt match!

Vi kom igen godt fra åbningerne i alle partier, især Esmat, som fik klar fordel. Nu bliver partier mellem jævnbyrdige spillere jo sjældent afgjort i åbningerne, så efter 2-3 timer var der liv i alle stillinger – det var tydeligt at det blev en match på vippen.

Thomine havde spillet frisk til i åbningen, men havde fået skabt nogle  problemer for sig selv, og pludselig var materialetab uundgåelig. 1-0 til Tajikistan. Heldigvis så det stadig godt ud hos Esmat og Sandra førte med en bonde, dog i en noget rodet stilling.

Det var utrolig vigtigt for holdet (og for hende selv) at få Miriam igang, efter nogle ærgerlige pointtab i ellers velspillede partier. Og heldigvis var det stolpe ind for Miriam i dag:

mir

Stillingen ligner en remis efter det naturlige 31. Th1, men i partiet kom 31.Tg1??, og Miriam var ikke sen til at udnytte fejlen. Efter 31…Kg7 holder sort fast i både g- og h-bonden, og Miriam var usvigelig sikker i gevinstføringen. En god og vigtig sejr! Så stod det 1-1.

Tilbage sad Esmat og Sandra. De var kommet forbi tidskontrollen, og var begge ved omkring træk 45. Jeg var helt sikker på, at Esmat ville vinde og at Sandra ikke ville tabe. Jeg henvendte mig derfor til Sandra – gennem turneringslederen naturligvis – og sagde, at hun godt måtte tage remis. Hun tilbød, men modstanderen afslog – meget logisk, da hendes holdkammerat på brættet ved siden af stod til tab, men nu vidste Sandra ihvertfald at remis var nok, og det ikke var nødvendigt at satse.

Kort tid efter blev partiet alligevel remis ved trækgentagelse, da hvid ikke kunne komme videre.

Så skulle det hele afgøres i sidste parti. Esmat kunne ifølge hende selv have vundet partiet adskillige gange, men hele tiden spillede hun en anelse upæcist, og modstanderen lurede på modspil på dronningefløjen. Tårnslutspil er svære, især når der er bønder på begge fløje, og når begge spillere sidder i den sidste tidnød kan alt ske. Pludselig lignede det en remisstilling:

[Event “OL Tromso 2014”]
[Event “OL 2014”]
[Date “2014.08.09”]
[Round “7”]
[White “Guindy, Esmat”]
[Black “Antonova, Nadezhda”]
[Result “1-0”]
[Annotator “Schou-Moldt,Thomas”]
[SetUp “1”]
[FEN “8/4r2K/1pk4P/p1p3R1/P7/8/8/8 w – – 0 56”]{Stillingen er på ingen måde triviel, og i gensidig tidnød er det ikke
unaturligt, at der sker fejl.} 56. Rg7 {Nu er stillingen remis, da sorts
modspil på dronningfløjen kommer hurtigt} (56. Kg8 $142 $5 {Ethvert tempo
har betydning i sådan en stilling, og dette var bedste chance for at vinde.
Mine umiddelbare analyser siger dog, at sort holder remis ved bedste spil})
56… Re4 57. Rg6+ Kd5 58. Kg7 Re7+ 59. Kf8 Rh7 60. Rxb6 c4 61. Kg8 Rxh6 $4 {
Der er ingen grund til at ofre tårnet før det er absolut nødvendigt. c3
holdt remis.} (61… c3 $1 62. Kxh7 c2 63. Rb5+ Kd4 64. Kg7 c1=Q 65. h7 Qc7+
$11) 62. Rxh6 Kc5 63. Kf7 {Der var efterhånden kommet mange tilskuere til
partiet, både en masse fra en tajikiske delegation, et par af de danske
dommere, samt en glad herrelandstræner. På dette tidspunkt sagde jeg
skråsikkert til Tom Skovgaard, at jeg var helt sikker på, at Esmat kunne sin
basis teknik, og ville vinde stillingen. Om han helt troede på mig er jeg
ikke sikker på…} Kb4 64. Ke6 {Den hvide konge når at komme med. Med kongen
på g8 i stedet for f7 havde stillingen været remis} c3 65. Kd5 c2 66. Rc6
Kxa4 67. Kd4 Kb3 68. Kd3 a4 69. Rc3+ Kb2 70. Rxc2+ Kb3 71. Rc8 a3 72. Rb8+ Ka2
73. Kc2 Ka1 74. Kb3 1-0

Den vigtige matchsejr var i hus, og med herrenes 2½-1½ sejr blev det en god lørdag for Danmark i Tromsø!

Imorgen venter Bolivia, igen en tæt kamp, hvor vi på papiret er svage favoritter. Målet er en matchsejr, hvorefter vi kan komme op hvor det er rigtig sjovt!

Tajikistan – Danmark 1½ – 2½

Marvorii Nasriddinzoda – WFM Sandra de Blecourt Dalsberg ½ – ½
WFM Nadezhda Antonova – WFM Esmat Guindy 0 – 1
Mootribai Ilhom – Miriam F. Olsen 0 – 1
Saodat Odinaeva – WFM Thomine Stolberg-Rohr 1 – 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *