What every russian schoolboy knows!

Det er meget muligt, at skakspillet oprindeligt stammer fra Indien, men for enhver skakspiller i dag, så er Rusland skakspillets moderland! Det kan ikke være anderledes, da Rusland (og Sovjetunionen) i de sidste hundrede år har været altdominerende på den internationale skakscene. Den berømte “russiske skakskole” har sprøjtet verdensklassespillere ud på samlebånd, og nedenstående oversigt over de øverste 10 nationer i FIDE illustrerer dette med al tydelighed

chess_feds

Kilde: fide.com, January 2014

Selv har jeg aldrig været på skak-pilgrimsrejse til Rusland, og jeg er ikke sikker på om jeg nogensinde kommer det. I Danmark er de norske juniorer til Politiken Cup jo berygtede, men jeg har hørt at det skulle være vand ved siden af en tur til en Open dybt inde i Moder Rusland, hvor man godt kan få en snitter af en godt skolet lille dreng (eller pige)!

Og det er netop pointen – godt skolet! Det er noget som vi efter min mening i høj grad mangler herhjemme, og som nok har en stor andel i, at de danske talenter har svært ved at måle sig med de jævnaldrende konkurrenter på den internationale scene. Ikke siden Curt Hansen vandt junior-VM i 1984 har vi set et tilsvarende juniorresultat. Curt holdt ovenikøbet fast, og toppede med en 14. plads på verdensranglisten i maj 1992! Den eneste der i nyere tid har været i nærheden af dén præstation er naturligvis Peter Heine Nielsen, som i flere år lå i top 50.

Misforstå mig ikke, der er rigtig mange  engagerede juniortrænere rundt omkring i klubberne, og mange ildsjæle,  som brænder for at lære børn og unge at spille skak.  Men ildsjæle og engagement er ikke det samme som den grundige skoling, der er grundlaget for at kunne fostre dygtige skakspillere, som kan kæmpe med i toppen  helt fra juniortiden. Skakspillere, som har en klippefast teknik, et både dybt, bredt og principielt åbningskendskab, og ikke mindst en god arbejdsmoral. Læg dertil nogle velunderbyggede træningsmetoder og gode trænere, så er vi ved at have recepten på en succes!

Selvfølgelig dukker der ind imellem nogle store talenter op, som bliver IM (og nogle sågar GM) i en tidlig alder, men det er ikke på grund af et systematisk og veltilrettelagt børne- og juniorarbejde, snarere bare lidt tilfældigt. Og man kan vel med rette spørge sig selv om de ikke ville være blevet endnu bedre, hvis de var vokset op i  Rusland! Der kan være rigtig mange andre gode grunde til, at det er bedre at vokse op i Danmark end i Rusland, men nu taler jeg om det rent skaklige…

For et par uger siden sad jeg i en skakklub, og talte lidt om slutspil – tårnslutspil for at være mere præcis. Jeg havde arbejdet på et “grundkursus” i tårnslutspil til en håndfuld voksne skakspillere, som jeg havde fornøjelse af at skulle undervise et par dage senere, og nu sad jeg så sammen med 3-4 dygtige mesterspillere (2000 – 2200) , og hyggesnakkede lidt om emnet. Jeg satte for sjov skyld nedenstående stilling op på brættet, en helt elementær grundstilling i basis tårnslutspil, som findes i alle bøger om emnet.

philidor2

 Sort trækker og holder  remis

Desværre var jeg ikke overrasket, da ingen af de tilstedeværende kunne det, som “every russian schoolboy knows”, nemlig at finde det eneste træk som holder remis for sort! Prøv selv, ved du det? Eller kan du i det mindste regne det ud.  Det er klart, at man ved hjælp af eliminering hurtigt kan udelukke en del muligheder, og dermed måske finde trækket. Det interessante er om man efterfølgende også ved,  hvordan man så holder den fremkomne stilling remis…..

Fortvivl ikke, der er utallige eksempler på at selv stærke stormestre kan fejle:

Capablanca – Menschik, Hastings, 1929

capa-mens

Sort trækker og holder remis

Denne stilling er meget berømt, og er et sjældent eksempel på, at Capablanca godt kunne spille forkert i et slutspil! Vera Menchik spillede nu heller ikke imponerende, for i stillingen spillede hun 55…Ta6??, som er ét af de få træk der taber for sort! Nu kan hvid vinde med 56.Kf8+, Kg6 57.f7, Tb8+ 58.Td8, Tb7 59.Td6+ og hvid vinder, men Capablanca returnerede fejlen og spillede 56.Td7? Og nu var stillingen remis igen! Der kom 56…Ta8 57.Te7 Måske Capablanca her havde opdaget fejlen, og nu ville teste om Menchik ikke havde 57..Ta6?? Det havde hun så ikke! Sort gentager stillingen, men denne gang kommer hun i gryden  58.Kf8+ og Capablanca vandt med den nævnte variant.

Den berømte russiske skakskole kan dog også godt fejle:

Nepomniachtchi – Kamsky, FIDE World Cup, 2011

nepo-kansky

Hvid trækker og holder remis

Nepomniachtchi kendte tilsyneladende ikke partiet Capablanca – Menchik, eller også havde han bare glemt den basale tekniktræning, for i stillingen spillede han 64.Ta8??, som taber på stedet (64.Ta3 eller 64.Ta2+ holdt remis). Kamsky var ikke ligeså flink som Capablanca, og der kom ingen “second chance” efter 64…Kf8! og sort vandt efter samme opskrift som Capablanca.

Der er mange point at hente i turneringer, ikke bare for stormestre, men også for os andre meget mindre mestre! I en turnering for nylig fik jeg denne stilling på brættet:

Schou-Moldt – Ohavy, CXU Nytår, 2013

tsm-ohay

Sort trækker og holder remis

Stillingen er remis, hvis bare sort kan komme til at give skak i nakken, da det ikke er muligt for hvid at gøre fremskridt. Derfor er der flere træk i stillingen som holder remis, f.eks. c2 eller Tb1. Sort kendte dog ikke sin Philidor, og spillede i stedet for 48…Ta3??, der taber med det samme til 49.g6! Det skyldes den grundregel, at hvis bonden står på c, d, e eller f-linien, så kan sort ikke forsvare sig passivt, hvilket han med bonden på c3 nu er tvunget til. Partiet sluttede hurtigt 49…hxg6 50.Kxg6, Ta8 Sort er nødt til at forsvare sig mod mat i bunden 51.Tg7+, Kh8 52.Th7+, Kg8 53.f7+, Kf8 54.Th8+ 1-0

Det er bare med at få gang i slutspilsstudierne, da der ligger mange point derude og venter på dén som vil investere lidt blod, sved og tårer. Det er aldrig for sent at blive en “russian schoolboy” – Давай!

(Løsningen til det første diagram: Det eneste træk der holder remis for sort er Te1!)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *